Besiktningsmärke 1967. Klicka för video. Ref 1
Besiktningsmärke 1967. Klicka för video. Ref 1

SSK-serien 1971-1981
Lank till huvudsida  English version SSK-serien
Text och bild Björn Bellander

Ferrari Monza 1955 och Björn foto från 1967. Klicka för video. Ref1
Ferrari Monza 1955 och Björn foto från 1967. Klicka för video. Ref1

Uppdaterad
2021-01-28
©Björn Bellander

Här kommer lite historia om SSK-filmen från 25-26 september 1976.

Jag hade länge tänkt på att man måste göra en film från någon av våra tävlingar. Detta mynnade ut i att efter att ha skaffat en filmkamera för super 8 och en projektor med möjlighet till redigering och inläggning av ljud bestämde jag att en lämplig tävling fick bli deltävling 5 på Kinnekulle ring den 25-26 september 1976.

Eftersom jag normalt var tävlingsledare var jag tvungen att gör mig delvis fri så Kjell Sandler fick ta över den delen den mesta av tiden. Sedan måste jag ha flera som filmade. Här kom Olle Odsell och Bjarne Gustavsson. Bjarne var en av de flitiga funktionärerna från Virsbo. Olle var den som ordnade alla ljudeffekter från banan. Vi filmade alla 3. Jag köpte mängder, kommer inte ihåg men säkert närmare 30 filmer. Den affären tömdes på det. Sedan delade jag ut uppgifter till de som skulle filma, vad de skulle koncentrera sig på. Viktigt att vissa saker verkligen kom med. Jag sade också att snåla inte på film, bättre för mycket än för litet. Det går att klippa bort. Jodå samtliga filmrullar gick åt. Jag har massor med meter klipp liggande i en låda.

Nu hade jag ett väldigt jobb framför mig. Ingen trodde väl att det skulle bli något resultat. Det tog ju närmare ett år innan den kunde premiärvisas.

Jag började med att lämna in alla de framkallade filmerna till en firma i närheten av Norrmalmstorg för att få dem överförda till kopia med ljudband. Nu var jag tvungen att lära mig vad som fanns så att jag med lätthet kunde ta fram de delar som skulle vara med. Det blev ett förfärligt klippande. Jag hade ett helt rum hemma i Virsbo där det hängde filmstumpar, med innehållslappar på. Det tog sin tid. Sedan skulle dessa sättas ihop till en film. Efter många om och men var jag nöjd med innehållet. Nu kom jag till det att lägga på ljud. Nu kom projektorn till användning. I den kunde jag med en mikrofon prata in min text. OBS att först lade jag på motorljud och musik. Först försökte jag med att direkt prata in innehållet samtidigt som jag tittade på filmen. Det gick ju inte förstås. Man hakade sig, kom inte på ord och upprepade sig.
Dessutom var jag tvungen att sänka bakgrundsljudet när jag spelade in mig själv. Till slut fick jag ta del efter del och skriva ned den text jag skulle säga. Nu kunde jag snart allting utantill och det började bli lite resultat. Sedan var det att lämna in originalet för kopiering, för det var ju meningen att filmen skulle lånas ut till klubbarna och deras träffar.

Så här 43 år efteråt måste jag medge med lite självkritik att viss tvekan i texten och några upprepningar kan man hitta. Louis Armstrong med New Orleans Function är en höjdare. Dessa utlåningsfilmer konsumerades så småningom, men som tur var behöll jag originalet när Bosse Pettersson tog över. Man skall också komma ihåg att allt är gjort av 3 amatörer inom detta område och för att inte tala om den superamatör som redigerade allt. Bara man är en stor entusiast går allting. När den digitala världen uppstod och utlåning av super-8 filmer ej längre var aktuellt, samtidigt med mitt data intresse och min hemsida, lämnades filmen in till Aros Film i Västerås för att föra över den på en CD-skiva. Det var inte givet att få med både film och ljud, då formatet på en CD är speciell. Den skulle sedan översättas till lämpligt format att lägga in på nätet. Det var ett jobb i sig. Nu när datorerna utvecklat sig så att de kan ta emot större mängder filmdata har det blivit aktuellt att lägga in hela filmen, med lite redigering. Kom dock ihåg att du måste ha en ganska bra dator om du klickar på filmdelen med bilden av mek mopeden eller Slim Borgudds gröna Volvo enligt nedan.

Efter att ha sett filmen flera gånger förstår man att vi hade det väldigt trevligt tillsammans. Alla deltagare var i ungefär samma ålder, 20 till ca 35 år gamla. En stämning lyser genom filmen att alla var  nöjda och ingen egentligen missbelåten. Man får intrycket av att alla förare, mekar med följe, samt funktionärer var glada att dessa tävlingar ordnades. Hoppas det är så även idag,

Bilderna nedan är länkar till
OBS Filmen är ej längre tillgänglig.

1. 17.5 mb svensk tal engelsk text låg upplösning 2. 99 mb svenskt tal låg upplösning
3. 456 mb svenskt tal hög upplösning
4. Visas endast i denna webbsida

Klicka på respektive bild. Ej längre tillgänglig.
Använd nedanstående länk.
Fler SSK videos se denna länk.

 SSK-filmen som jag gjorde 1976 premiärvisades på Piperska Muren hösten 1977.

Start Kinnekulle 1976. Klicka för ljudvideo 17.5 mb.
Start Kinnekulle 1976. Klicka för ljudvideo 17.5 mb.
Länk till hela SSK-filmen från 1976. OBS 99 mb och 31 min speltid. Ref 1
Länk till hela SSK-filmen från 1976. OBS 99 mb och 31 min speltid. Ref 1
SSK-serien 25/9 1976. Klicka för ljudvideo 456.5 mb 31 min.
SSK-serien 25/9 1976. Klicka för ljudvideo 456.5 mb 31 min.


Trevlig underhållning.


Bilder från följande ägare har använts i bjorns-story.se med vederbörligt tillstånd:
Referens 1: © Björn Bellander  bjorn.bellander(at)telia.com
Bäst i Internet Explorer 6.0 eller senare.
Bäst i upplösning min 1024x768. Min färger 256.
För video är Windows Media Player och Nero player provade.

© Copyright Björn Bellander 2006 -