Kön till entrén söndag morgon. Ref 1 Tekniska museet Stockholm
Flyg Bilar MC Turbiner
Text och bild Björn Bellander. Bilder aktuella 2010. 31 bilder.
Tillbaka English version Officiell webbsida
Uppdaterad
2021-12-10
© bjorns-story.se
Ref. 1 Björn Bellander
Skapad 2011

 
Tekniska museum i Stockholm har många avdelningar och marknadsför sig med populära utställningar som aktuell rymdteknik. Dessutom finns det som intresserar mig, en maskinhall med bilar och annan maskinutrustning. Här visar jag  bil, mc, flygplan samt den svenska radialturbinen. Museet är under stor förändring, 2016, i och med att man plockat ned de två Thulinplanen för renovering. Bilarna Detriot electric och Thulin är på turné vid olika museer. Krügers Bentley är ju sedan lång tid på bilmuseet i Köping.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
I utställningshallen hänger flera olika flygplan från tidigt 1900-tal. Det som visas på bilden är en Thulinjagare Thulin LA utrustad för att landa på vatten. Thulin gjorde flera olika modeller bl. a. en med tre motorer Thulin H. Denna typ blev ej lyckad då motorstyrkan i Thulins rotatiotionsmotorer endast utvecklade ca 100 hk. Under ena pontonen hänger ett Voisin plan som blev det första att flyga mellan Danmark och Sverige, med Robert Svendsen som pilot. Det uppvisningsflög också på Gärdet i Stockholm på tidigt 1910-tal och skänktes senare till dåvarande Svenska Marinen. Se min sida om Enoch Thulin.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
Enoch Thulin köpte sitt första flygplan en Bleriot XI. Det planet köpte han av en skofabrikant i Örebro, Oscaria, tillsammans med Hugo Sundstedt. Planet var ganska nedgånget och ej flygbart utan det togs till Cederström hangar på Malmslätt för renovering. Planet hade från början köpts av flygbaronen Cederström och han hade döpt det till Nordstiernan. Efter flygbaronen hade Hugo Sundstedt fått de två skofabrikanterna i Örebro att köpa det för att han skulle kunna reklamflyga. Thulin började att kopiera planet, men skaffade senare precis före WWI utbrott licens samtidigt som han köpte ett Morane Saulnier plan som var betydligt modernare och som bättre passade den nya tiden. Bleriot XI blev övningsplan och Morane Saulnier blev det plan Thulin sålde till flygförsvaret. Det var AGA chefen Gustaf Dahlén som betalade allt. Lägg märke till den fyrbladiga propellern i bakgrunden som är limmad men i stort sett skuren i ett stycke av Palle Mellbom, Thulins snickare.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
Junkers J1 är det första riktiga passagerarplanet. Den första versionen 1931 hade endast 1 motor och piloterna var tvungna att krypa in genom kabinfönstret framifrån. Det är därför öppningens har liksom ett förhojt  "ögonbryn". En liten "Brooklandruta" satt framför för att hindra oljan att träffa piloterna. Du kan se ett sådant exemplar på Luftfarhtsmuseum i Hannover i deras stora utställningshall. Se mer på min sida om Svedino museum.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
Voisin planet som inte gick att fotografera.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
Detroit Electric skapades ur Anderson Carriage Co. senare omdöpt till Detroit Electric cars 1911. Firman som sålde mest på special orders lyckades överleva depressionen 1929 men inte mer än att man gjorde specialbilar. Mest var det transport fordon för städer. Bankchefen K.A. Wallenberg ägde en i Stockholm. Biltillverkaren gick dock i konkurs 1938 och avregistrerades 1942. Idag har det Malaysiska bilföretaget Proton tagit över namnet och producerar nu moderna elektriska bilar konstruerade av Lotus Cars. Dessa kan på en laddning köra mer än 16 mil. Om Andersson kan man se en bil på min sida om Svedino museum. Denna bil visas 2016 på Arvika museum.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
Lotus senare historia är vad som följer. 1986 köptes företaget av General Motors. 1993 sålde GM Lotus för 30 millioner pund till Romano Artolio, ägare av namnet Bugatti. 1996, såldes den större delen av Lotus till den Malaysiska biltillverkaren Proton. Denna satsar mycket på elbilar vilka Lotus Cars konstruerat. För detta projekt har proton köpt namnet Detroit Electric. Lotus i England lever på att vara en konstruktionsfirma för bland annat bilkonstruktioner, precis som Porsche. 2021 äger kinesiksa Geely ägare av Lotus.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
De båda herrarna Hildebrand och Wolfmüller gav oss ordet motorcykel då man patenterade sin motoriserade tvåhjuling och kallade den för Motorrad. Motorn som var vattenkyld hade 2 parallella cylindrar som låg parallellt och tände varannan gång. Dess vevstake gick till bakhjulet och drev på så sätt cykeln framåt. Insugningsventilen var atmosfärisk medan avgas öppnades av en excenter på bakhjulet. Cykeln sålde bra i början men sedan svalnade intresset efter ca 2000 tillverkade hojar. Tillverkningen upphörde 1919 vid WWI slut.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
Ångmaskin för bil 1902 - 1925 tillverkad av Stanley Motor Carriage Co. Bilar som drevs med ångmaskiner var ganska vanliga vid sekelskiftet 1900. Stanley var den ledande tillverkaren av ångbilar med ångpanna som eldades med fotogen. Fördelen med att använda ångmaskin istället för explosionsmotor är att den är stark vid låg fart och inte behöver en växellåda. Denna motor är 2 cylindrig och ger 20 hk.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
Ångmaskin enligt föregående bild. En Stanley ångbil kan du se på mina sidor om Sparreholms museum och Haynes museum i England.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
Greve Albert DeDion och Trepardoux slog sig samman och byggde ångbilar. Dessa utrustades med en bakaxel som fick namnet DeDion som var det sista innan Treparoux hoppade av när bensinmotorer introducerades. Dessa var encylindriga och monterades enklast i 3 hjulingar som gav lite balans på den tidens vägar. Motorn benämns som den första högvarviga med 2000 rpm. 137 cc och 1 cylindriga, mellan 1896 till 1902, då man övergick större motorer och 4-hjuliga fordon. DeDion existerade fram till 1927 då upphörde tillverkningen, men nyttofordon tillverkades till 1950. Mer om De Dion på Arvika museum.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
1900 grundades en firma i Malmö för tillverkning av cyklar. Det var Maskinfabriks AB Scania. Firman hade tidigare funnits som Swedish Humber AB. 1901 började man med bilar konstruerade av Thorssin & Svensson. 1911 skapades Scania Vabis och en fabrik öppnades i Södertälje för tillverkning av specialbeställda bilar främst till taxi rörelser. Tillverkningen övergick gradvis till transportfordon. Företaget var Sveriges största privata tillverkare av personbilar med ca 1100 bilar.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
AB Scania-Vabis bildades 1911 genom sammanslagning av två biltillverkare och blev den ledande i Sverige under 1910-talet med en produktion av 100 bilar per år. I Malmö och Södertälje tillverkades eleganta personbilar för hovet, privatpersoner, företag och taxi. Den visade bilen tillhörde AB Stockholms Bryggerier och användes som direktionsbil. Bilen har en 4 cylindrig motor med en effekt på ca 30-36 hk. Växellådan hade fyra växlar som verkade från en spak utanför karossen. Scania Vabis blev sedan en tillverkare lastbilar. Läs min sida om Scania Vabis.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
Detaljbild av den 4 cylindriga motorn från föregående bild.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
Bryggeriets bil under färd på en kullerstensgata i Stockholm. Säkert fotograferad utanför en av bryggeriets utskänkningslokaler.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
Scania 1901 - 1902. Denna bil var den första som tillverkades av Scania i Skåne och är den äldsta av 3 bevarade provbilar. Den kallades för lätt promenadvagn och är inspirerad av Franska bilmodeller. Den har en vattenkyld motor och planetväxellåda med 2 växlar samt backväxel av märket Aster. Motorn gav 6 hk.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
Thulin Typ A 1924. Tillverkades av det återuppståndna bolaget Thulinverken efter konkursen. Förvaltnings AB Teve, Landskrona. Thulins bolag behövde efter WWI tillverka andra produkter. En bil byggdes efter förebild från den tyska biltillverkaren AGA. Den hade kaross av trä och tillverkades i ca 500 exemplar mellan 1920 och 1925. Den blev dock ingen framgång bl. a. då den var dyrare än sina konkurenter. Den hade 4 cylindrig motor med en effekt på 25 hk. 1927 började Volvo tillverka bilar. Läs mer i min sida om Thulinrummet.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
Thulin bilens fyrcylindriga motor på 25 hk.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
Framvagnsupphängningen på Thulin bilen. Notera den tidstypiska spindeln och styrarmen. Nästan kopia av Ford. Se också alla smörjställen. Det finns inte någon stötdämpare.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
Olds Motor Works USA. Bilen kallades för Olds Curved Dash var den första bilen som serietillverkades. Den byggdes i mer an 11000 exemplar mellan 1901 och 1909. Motorn var encylindrig och gav en effekt av 4.5 hk. Motorn var mycket lågvarvig. Mer om Oldsmobil på Malmo tekniska.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
Målarprinsen Eugene Bernadotte ägde en Olds av 1903 års modell.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
Victoria Combination 1899 - 1900. Frankrike. Innan bilen hade fått sin form provades många lösningar. Denna bil är inspirerad av "häst och vagn" = en motor med hjul som drar en vagn. Styrningen är midjestyrd. Den ursprungliga motorn var en encylindrig De Dion. På 1910-talet monterades ytterliggare en cylinder ovanpå den första. Notera styrspaken.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
 Leon Bollee 1897 Frankrike. Detta var en populär och driftsäker bil som tillverkades i stort antal mellan 1895 och 1899. I framsätet kunde två passagerare sitta och föraren satt i baksätet. 3 hjulingen hade en liggande luftkyld fyrtaktsmotor på 2 hk vilken är placerad på utsidan av bakhjulet. Den driver med en rem. Endast en spak reglerar tre växlar, broms, in och urkoppling av motor. Den kunde köras i hela 60 km/tim
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
Gustaf Eriksons åkvagn 1897 - 1902 byggd vid Surahammars Bruk och Vagnsfabrik AB i Södertälje. Denna var den första typ av bil med förbränningsmotor som tillverkades i Sverige. Den konstruerades av Gustaf Erikson som arbetade vid Surahammars Bruk. Man satsade på att den skulle bli den första serietillverkade bilen. Den är ett experimentfordon och försågs med flera olika motorer. Vid demoturen 1898 var den försedd med en 4 cyl. värmemotor som använde fotogen som drivmedel. På MC museet i Surahammar finns en kopia, samt en bil av 1903 års modell i original.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
Den utställda åkvagnen på Tekniska museet. Surahammarsbilen från 1903 är sedan 2014 under renovering till körbart skick av Aros kända mekaniker. Man har svåra problem med den 4 cylindriga motorn. Bl.a. med magnet och tändsystem. Ovanstående bild visar A-bilen/åkvagnen 1900-01 försedd med "D-motorn". En 2 cyl bensin, vattenkyld boxermotor. Denna motor skulle bli förbilden för dressinmotorn och 1903 års tonneau bil på museet. 1903 års bil kördes hösten 2018 i Beulieu rallyt.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
Motorns placering på åkvagnen, samt dess vev för att starta motorn. Ett exemplar finns på Scania Vabis visningshall i Södertälje.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
Åkvagnen fotograferad bakifrån. Observera den "effektiva" bromsen på bakhjulet enligt gällande hästvagnspraxis.
Denna bil benämnes ofta Eriksons åkvagn.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
Två Svenska upfinnare bröderna Fredrik och Birger Ljungström konstruerade den dubbelroterande turbinen. Om dessa har jag berättat i min webbsida om Lokmuseet i Grängesbergs från sida 8 till 10. Denna bild visar principen för deras turbin. Följande bilder visar den mycket komplicerade konstruktionen.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
Uppskuret skovelsystem till Stal turbin omkring 1920. Stal turbinen konstruerades i slutet av 1800-talet av de båda svenska uppfinnarbröderna Birger och Fredrik Ljungström. Denna typ av turbin har tillverkats i flera tusen exemplar och används världen över för generering av el i kraftverk och värmekraftverk. Max effekten var ca 5000 kw.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
Här kan man studera konstruktionen. Varannan skovel roterar i högervarv medan den andra skoveln i vänstervarv. En mycket noggrann maskinell konstruktion. Man måste också tänka på den utvidgning som den höga temperaturen ger.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
Här kan man se hur ett tätningssystem ser ut. Principen är att genom varje tätning sänker man läkagetrycket till en acceptabel nivå. Mycket intressant att sätta sig in i. Den första såldes till England för att användas till Londons tunnelbana. Var i drift under 50 år.
Tekniska museet Stockholm. Ref. 1
Ännu när jag gick hem från museet var det kö för att komma in i detta populära museum. Saken var att man hade en specialutställning av Nasas rymdkapslar och att den Svenska astronauten var där.

Andra museer i denna webbsida
Tillbaka

Museumlista
Adalen Bil MC museum
Arnold i Ramvik
Arsenalen pansarmuseum
Arvika bil mc museum
Assa museet Atvidaberg
AUDI Ingolstadt
Autoseum
Autostadt
Bugatti 2000
Bugatti 2018
Brooklands England
Beaulieu England
BMW
Bjorkenas mopedmuseum
Brosarp museistation
Bynanders Bil & MC
Chaparral bilmuseum
Duxford England
Dahlenmuseet Stenstorp
Enoch Thulin Landskrona
Eds Motorcykel museum
Falkopings MC museum
Flygvapenmuseum
Garagefynd Halsingl
Glasbruk
Grafors Samlingar
Grangesberg Nostalgi
Grangesberg Lokmuseum
Hannover Latzen Flygmuseum
Hassleholm fordonsmuseum
Hyttor o Jarnbruk
Haynes England
Hedemora MCmuseum
Holmgrens VW samling
Huskvarna Industrim
Hjorted Mopedmuseum
Harnosands Bilmuseum
Ivar Bil & MC museum
Karlskrona bilsportmuseum
Koping bilmuseum
Krylbo-Norberg jvg
Ladfynd Halsingland
Ladenburg
Malmkoping Militarmuseum
Mina Fordon
MotorTechnica
MC-Collection Sto
Malmo Tekniska
Mercedes Benz 2000
Mercedes Benz 2018
Motala museum
Munktells museum
Museumresan 2018
My ArtGlas samling
NSU 2018
Besok VM Otto Walz
Peugeot 2018
Porsche 2000
Porsche 2018
Regnsjo, SAF mfl bilar
Robothistoriska
Rydaholms bilmuseum
RossoBianco
Scania Industrimuseum
Skokloster museum
SSK-serien
SSK-ladbil
Surahammar MC
Soderhamn flygmuseum
Sinsheim 2000
Sinsheim 2018
Svedino bil museum
Sparreholm museum
Sagen Teknikmuseum
Storvik Prylmuseum
Svenska Ubatar
Torsong MC museum
Tekniska Stockholm
Torsby Fordonsmuseum
Teknik Farfars tid Helsing
Ullared bilmuseum
Utombordsmuseum Varb.
Volkswagen
Volvo Industrimuseum
Veteran rallyn
Veteranmarknader
Ziegenhagen

Andra sidor
Lumpen
Resor
Min släkt

Sveriges Järnvägsmuseum
Vasteras Flygmuseum
Hagfors Industrimuseum
Karlskrona Marina

Bilder från följande ägare har använts i bjorns-story.se med vederbörligt tillstånd:
Referens 1: © Björn Bellander   bjorn.bellander(at)telia.com
 
Bäst i Internet Explorer 6.0 eller senare.
Bäst i upplösning min 1024x768. Min färger 256.
För video är Windows Media Player och Nero player provade.

© Copyright Björn Bellander 2006-