Peugeot 1900. Ref 1
Peugeot 1900. Ref 1

Min museiresa till England 2003
Brookland

Text och bild Björn Bellander
Till huvudsidan
  English version

Uppdaterad
2020-10-14

©Copyright
Björn Bellander

Sid 1

Hawker Harrier

Länkar

Harrier 2

Harrier 3


Brooklands officiella website

 

 

 

Hawker Harriwe Brookland museum. Ref. 1
Hawker Harriwe Brookland museum. Ref. 1
Många försök har gjorts av de fyra stora flygvapentillverkarna, USA, England Frankrike och Ryssland att producera ett VTOL jaktplan. Bara England har orkat fullfölja sitt projekt och ta fram ett plan till operativ status under en längre tid. Man var tvungen att lägga vidareutvecklingen i USA hos McDonnald Douglas.
Man började redan 1957 med att testa sina idéer. Den berömda sk järnsängen är vida berömd. Projektet gick under namnet P.1127. Avsikten med planet var att det skull placeras i USA och Tyskland förutom i England förstås.
Det var flygplanstillverkaren Hawker Siddeley Aviation som tog sig an problemet. Planet fick namnet Harrier. Detta är ett namn på en rovfågel. Det gör det lite problematiskt att söka på internet. Den första vertikala starten var 1960. Av denna prototyp byggdes 6 plan för utvärdering. Nästa prototyp serie benämndes Kestrel och fick svepta vingar och flög första gången 1964. Nio test plan byggdes. En ny starkare motor med namnet Pegasus monterades i den större flygkroppen. USA och England visade nu ett större intresse och en test Squadron bildades. Efter detta förflyttades utveckling till Amerika med det 8 överlevande planen. Planet gjorde tjänst under Falklandskriget, Irak invasionen och sist i Afghanistan. Nu 2009 är modellen avförd från aktiv tjänst och börjar dyka upp på en del museer.
Detta plan stod i en större plåtbyggnad av typisk Engelsk modell gjord av korrigerad plåt, som säkert var en rest från kriget. På Brooklands området hade man tillverkning av Wellington bombare.


Sid 2

Wellington bomber

Länkar

Wellington bombare

Vickers Wellington 1

Wellington at Brookland

Bilder 2

Brooklands Museum


Plats för bakre maskingevärsskytt. Ref 1
Plats för bakre maskingevärsskytt. Ref 1
 

Bakre delen av planet. Ref 1
Bakre delen av planet. Ref 1
Under WWII hade man på området runt Brookland en flygplansfabrik. Här sammansattes över 11500 bombplan av typen Wellington. Planet som nu visas i en av de gamla hallarna hade en gång tvingats nödlanda i sjön Loch Ness, känd från fabeln om sjöodjuret. Hela besättningen klarade sig utom den bakre kulspruteskytten vars fallskärm ej utvecklade sig. 1985 bärgades planet och fördes till Brookland. Här började ett renoveringsarbete som säkert har kommit längre 2009. Plantypen användes flitigt i början av kriget innan de fyrmotoriga planen tog över. Det fördes då över som ubåtsjagare, nattjakt och till andra krigsskådeplatser där jaktflyget ej var så aktivt.
Planets konstruktion kom till redan i mitten av 1930 och huvud konstruktören var Pierson. Konstruktionen kan ses på bilden. Den bestod av u-bockade profiler, al eller stål, som bildade flygkroppen. Dessa var nitade eller en tidig utveckling av popniten. Problemet var dock att om man ville ha urtag i dessa förstördes de kraftlinjer som höll ihop flygkroppen. Konstruktionen var dock sådan att den hade dåligt motstånd mot vridning. Service personal skojade om att det inte gick att måttkontrollera ett plan. Flygkroppen var sedan klädd med ett plywood liknande material som sedan kläddes med irländskt linne. Hem kom besättningen även om hela täckelset brunnit upp, bara vingarna hade lyftkraft. Det måste ha sett märkligt ut. Byggnadssättet kallas för geodetisk struktur. En nackdel med denna typ av uppbyggnad var att det tog längre tid att tillverka än andra typer som t.ex. Avro Lancaster. Som mest tillverkades under en månad sammanlagt 302 plan vid 3 fabriker. Det sista planet tillverkades 13 oktober 1945. Plantypen är känd för att vara med vid nattbombningen av Berlin 1940 och den första 1000 plans bombningen av Cologne 1942 där 600 plan var Wellingtons och flögs av polska besättningar.


Sid 3

Bugatti Type 15

Länkar

Tidiga Bugattis

Bugattie museet
 

Info skylt om Bugatti typ 15. Ref 1
Info skylt om Bugatti typ 15. Ref 1

Bugatti bilen i museet. Ref 1
Bugatti bilen i museet. Ref 1
Bugatti Type 13 enligt bilden från museet levererades ursprungligen till Madame Louise Alexander 1914. Modellen är den första av en serie som slutade med den oslagbara modellen Bugatti 13 Brescia, som kom 1920. Av denna såldes en gatbil som kallades för tourer i 2000 exemplar fram till 1926.
Lite mer om Ettore Bugatti.
Ettore föddes i Milano. Hans far Carlo var en erkänd skulptör och levde ända till 1940. Ettore hade en yngre bror Rembrandt som dog redan 1916. Bådagulinelli1.gif.  Ref. 2 bröderna var mycket konstnärligt begåvade. Ettore drogs dock redan vid 14 års ålder till det mekaniska, när han kom över en tricycle (1895). Vid 19 års ålder blev han knuten till tricycle tillverkaren, på grund av de förbättringar och de framgångar vid tävlingar, som visade att hans konstruktioner höll måttet. Han började säljaDeDietrich.gif.  Ref. 2 sina egna konstruktioner, som tillbehör.
Gulinelle (1900) finansierade framtagande av en 4-cyl bil (bild). Ettore fick medalj för den på Milanoutställningen 1901.
De Dietrich som länge letat efter ett projekt för sin fabrik i Niederbronn, skrev kontrakt med Ettore som 1902Type10.gif.  Ref. 2 flyttade dit. Under 3 år tillverkade Ettore en basmodell. 4 cyl, kedjedrift. Den såldes som DeDietrich-Bugatti (bild). Dock blev den inte någon ekonomisk framgång. 1906 upphörde samarbetet och Ettore flyttade till Deutz i Köln. Här tillverkades 2 modeller. Tydligen fick han inte utlopp för sin skaparanda. Han byggde en egen bil (bild), 1908 i källaren där han bodde, på fritiden. Den kallas för typ 10 och finns bevarad hos en privat samlare i USA. Med denna bil i bagaget fann Ettore en finansiär (1909).


Sid 4

Peugeot Voiturette 1900

Info tablå Peugeot. Ref 1
Info Peugeot. Ref 1


Länkar

Peugeot bilder

Peugeot BeBe

Peugeot museum

Peugeot Voiturette 1900. Brookland museum. Ref. 1
Peugeot Voiturette 1900. Brookland museum. Ref. 1
Peugeot var det näst äldsta bilmärket i världen som började tillverka bilar, första var ju Benz. Dock härstammar Peugeot redan från tiden 1810. Då tillverkade man fjädrar, sågar och det som var modernt på den tiden korsetter till kvinnorna. De var formgivande plattjärn av den tidens fjäderstål. I början av 1900-talet användes barderna från blåvalen. Familjen Peugeot bestod av Armand, hans kusiner Eugéne, Pierre, Robert och Jules. De delade upp verksamheten på verktyg, cyklar och motorcyklar medan Armand tog hand om bilarna. Han gjorde sina första bilförsök genom att försöka sälja en ångbil på tre hjul 1888. Intresset bland köparna var svalt och Armand förstod att detta var inte det framdrivningssätt som var användbart. Därför avtalade han med Panhard-Levassor, som hade tillverkningslicens på Daimlers V2 motor, om att köpa den. I sin första bil monterades den baktill 1890. På den tiden gjorde man reklam genom att köra bilen en längre sträcka. En sådan bil fick följa Paris - Brest - Paris cykeltävling som servicebil, 204 mil. Bilen gick då på den tidens vägar med en genomsnittfart av 24 km/tim. 1894 hade 4 bilar sålts. 1896 hade han tagit fram en egen 2 cylinders motor som monterades i Typ 14 som producerades i hans nya fabrik. Med den deltog man i de flesta tävlingar som anordnades på den tiden. Dock tillverkades inte särskilda tävlingsbilar. Detta gjordes inte förrän strax före WWI. 1900 var Peugeot Europas största bilfabrik.
Ettore Bugatti  gjorde sig känd 1910 genom att erbjuda licens tillverkning av en bilkonstruktion. Han gick ut till bl.a. Wanderer och Peugeot. Av dessa nappade Peugeot. Det var en utvecklad bil av hans Typ 10. Originalet till denna bil visades på Parismässan 1904. Peugeot visade den 1912 och produktion pågick ända till 1916. Efterfrågan var så stor att bilen upptog 80% av den kapacitet Peugeots hade i sina verkstäder. Bilen kallades för BeBe.
1975 köpte Peugeot Citroén och 1980 även Chryslers franska tillverkning som Simca och även Rootes group med Hillman, Humber och Sunbeam Talbot.
Man kan tycka att Tyskland som hade tagit fram den första bilen och även lyckats producera den första masstillverkade motorn borde ha den största tillverkningen. Men så var inte fallet. I Tyskland var inte folk intresserade av bilar i samma mån som i Frankrike och därför var det lättare att sälja där. T.o.m. Benz hade lättare att sälja sina bilar i Frankrike.


Sid 5

ERA R10B

Info skylt ERA. Ref 1
Info skylt ERA. Ref 1
ERA Hannuman. Ref 8
ERA Hannuman. Ref 8Till andra plats. Förbi Peter Spero nr 16. Vit ERA Patrick Lindsay. 14 WDA Black Akfa Romeo 8C Monza. Ref 7
Till andra plats. Förbi Peter Spero nr 16. Vit ERA Patrick Lindsay. 14 WDA Black Akfa Romeo 8C Monza. Ref 7


Länkar

ERA Info 1

Alla ERA modeller

Goodwood Revivel

ERA E-typ

ERA Story Wiki

ERA10B. Brookland museum. Ref. 1
ERA10B. Brookland museum. Ref. 1
Engelsk nationalism under början av 30 talet tog sig uttryck i att man ville bygga en tävlingsbil som skulle återupprätta den Engelska äran på racerbanorna. Man hade inte vunnit någon större internationell tävling sedan Seagrave 1924 vann ett Grand Prix i Frankrike. Det fanns en rik Oxford ingenjör Humphrey Cook som brann av längtan att dra igång ett projekt. Nu skapades English Racing Automobiles, ERA. Denne Cook samlade runt sig Red Railton och Peter Birthon som konstruktörer och Raymond Mays som förare. Detta skedde 1933.
På den tiden slogs giganterna Mercedes, Auto Union, Maserati, Alfa Romeo och Bugatti om segerplatserna. Det var så mycket pengar i detta att ERA bestämde sig för att satsa på Voiturette (den lilla) klassen. Redan 1934 visade man den första bilen. De var byggd med en U-formad ram och motorbasen var en 1500 cc Riley. Med den startade man i British Empire Trophy och under detta år med stora framgånga. Kända namn köpte bilen och tävlade. Bl. a. Prins Bira från Siam. Han bildade ett team med två bilar som kallades för Romulus och Remus. Senare köptes ytterligare en som fick namnet Hanuman. En känd förare köpte ERA R10B, Peter Whitehead. Han körde på 50-talet med min fd Ferarri Monza. Inom racing är inte världen stor. Mot flera ERA tävlade jag i ett veteranlopp på Karlskoga 1967 Fram till 1939 utvecklades bilen i modellerna A, B, och C.
Nu blev det ju tyvärr krig i värden och firman ERA startade produktion till flygvapnet för att tillverka delar. 1946 startade man upp igen och en mercedesliknande bil, E-modellen, togs fram med namnet GP1- GP3. Dock hade man inte pengar att utveckla motorer så de stora framgångarna uteblev. Medan racing världen utvecklades med racingfart stod ERA stilla. Man körde under 50-talet dock utan stora framgångar för att i början av 60-talet vara med i veteran race. Alla bilar som en gång tillverkats finns fortfarande kvar.
1953 såldes G-modellen till Bristol och här utvecklades en LeMans bil, Bristol 450, som hade vissa framgångar. Nu gick förgasartillverkaren Zenith in som ägare och blev sedan uppköpt av Solex. Man arbetade nu som ett research företag. Enginering Research Association ERA.  Som sådan kunde man smyga med lite racing utveckling och byggde om den populära BMC Mini 1980 till en bil med namnet ERA Mini Turbo. Sedan försvann ERA i den täta Londondimman hos en kit car tillverkare med racingprototyper på programmet.


Sid 6

Lorriane Dietrich 1912 "Vieux Charles"

Lorraine Dietrich 1912. Ref 1

Lorraine Dietrich 1912. Ref 1DeDietrich.gif.  Ref. 2
DeDietrich.gif. se även sid 1. Ref. 2

Länkar

LeMans 1925

Lorriane Dietrich

Lorriane Dietrich 1912 "Vieux Charles". Brookland museum. Ref. 1
Lorriane Dietrich 1912 "Vieux Charles". Brookland museum. Ref. 1
Lorriane-Dietrich var en bil och motor tillverkare som fanns mellan åren 1896 och 1935. Före 1896 tillverkade man järnvägs utrustning. Fabriker fanns bl.a. i franska Alsaac och Lorraine provinserna. Man skall veta att mellan 1871 och 1918  låg dessa i Tyskland. I samband med flygets utveckling satsade man på flygmotorer. De tävlingsbilar som fanns i början av 1900-talet var de stora vidunder, enligt ovan, med 4-cylindriga motorer på över 20 liters volym. Dessa motorer byggdes i block om 2 cylindrar med utanpåliggande stötstänger för toppventiler. Om man tittar på Mercedes Bens museum kan man se en bild av liknande konstruktion. de Dietrich byggde bara stora bilar. Den ekonomiska tiden för Dietrich var när järnvägarna anlades i Europa. Då var det regeringarna som beställde och kunde betala med hur mycket pengar som helst. De investerades i biltillverkning från 1896. Man köpte en licens från Amédée Bollée. Det var början. Den hade en frontmonterad 2 cyl horisontell motor "sliding" koppling och remdriven. Det dröjde inte många år innan man hade sin egen konstruktion av bil. Man deltog flitigt i den tidens tävlingar då vägarna krävde dessa sk monsters till bilar.
1902 tog Dietrich in en 21 år ingenjör som hette Ettore Bugatti. Han hade gjort sig känd som en bra bil och motorkonstruktör. Han tog fram en fyra cylinders bil med fyrväxlad växellåda på 25 hp. Se bild. Bugatti fick dock inte bygga de biltyper han tyckte om så han tillverkade en egen liten bil i sin bostad, Typ 10. Med denna i bagaget sade han upp sig och började 1904 samarbeta med Mathis istället. Läs mer under Bugatti.
1907 köpte deDietrich ut Isotta-Fraschini och samtidigt övertog man Ariel Mors tillverkning i England. Under WWI koncentrerade man sig på flygmotorer. På 1920 talet hade man nått en sådan nivå att man kunde jämföra sig med Bentley och vann LeMans 24 hour 1925 och 1926. Karosserna till de lyxbilar man sålde byggdes i Argenteuil. 1928 sålde familjen de Dietrich sin del i bolaget och namnet ändrades till enbart Lorraine.
1930 köptes de Dietrich av Sociéré Génerale Aeronautique och fabrikslokalerna i Argenteuil gjordes om till enbart flygmotortillverkning. Dessutom satsade man på militära fordon och i fabriken i Lunevillé återupptogs tillverkningen av järnvägsutrustning. Denna fabrik finns fortfarande 2007 under namnet deDietrich Ferroviare.

Plats för bakre kulsprutetorn. Ref 1
Plats för bakre kulsprutetorn. Ref 1

Min museiresa till England 2003
Brookland Samlade bilder

Text och bild Björn Bellander 17 bilder
Till huvudsidan
  English version


©Copyright
Björn Bellander

Brookland museum. Ref. 1
Karta över Brooklands området. Längst ned till vänster syns fabrikslokalerna och till vänster flygfältets startbana.
Brookland museum. Ref. 1
Många försök har gjorts av de fyra stora flygvapentillverkarna, USA, England Frankrike och Ryssland att producera ett VTOL jaktplan.. Bara England har orkat fullfölja sitt projekt och ta fram ett plan till operativ status. Men man var tvungen att lägga vidareutvecklingen i USA hos McDonnald Douglas.
Brookland museum. Ref. 1
Under WWII hade man på området inom Brooklands banan en flygplansfabrik. Här sammansattes över 11500 bombplan av typen Wellington. Planet som nu visas i en av de gamla hallarna hade en gång tvingats nödlanda i sjön Loch Ness, känd från fabeln om sjöodjuret. Hela besättningen klarade sig utom den bakre kulspruteskytten vars fallskärm ej utvecklade sig.
Brookland museum. Ref. 1
Planets konstruktion kom till redan i mitten av 1930 och huvud konstruktören var Pierson. Konstruktionen kan ses på bilden. Den bestod av u-bockade profiler, al eller stål, som bildade flygkroppen. Dessa var nitade eller en tidig utveckling av popniten. Problemet var dock att om man ville ha urtag i dessa försämrades de kraftlinjer som höll ihop flygkroppen.
Brookland museum. Ref. 1
 Info Bugattityp 13.
Brookland museum. Ref. 1
 Bugatti Type 13. Bilen från museet levererades ursprungligen till Madame Louise Alexander 1914. Modellen är den första av en serie som slutade med den oslagbara modellen Bugatti 13 Brescia, som kom 1920. Av denna såldes en gatbil som kallades för tourer i 2000 exemplar fram till 1926.
Brookland museum. Ref. 1
 Info Alvis 12/50.
Brookland museum. Ref. 1
Alvis 12/50 Sports Duck Back 1930. Bilen är utrustad med en fyrylinders OHV 1.6 l motor. Denna bil som registrerades 24/10 1930 var en typisk modell som charmade bana och depå vid medlemmarnas möten på Brooklands. Den nuvarande ägaren renoverade bilen och monterade en växellåda med close ratio steg. Bilen har de senaste 5 åren regelbundet körts.
Brookland museum. Ref. 1
 Info Alvis Speed Twenty.
 Brookland museum. Ref. 1
Alvis Speed Twenty 1932 Four Seater Tourer. En högprestanda touring bil stället för en tävlingsbil är denna lågvarviga Speed Twenty. Den var kapabel att köras i 90 mph och accelerera till 60 mph på 17.5 s. Det var fina värden 1932 för en fyrcylinders 2.5 l bil för £700. Namnet har den fått efter sin RAC rating av 19.82 hp. Motorn gav egentligen 87 hp. Bilen togs fram 1932 av RollsRoyce under den tid då man utvecklade de första Derby Bentleys
Brookland museum. Ref. 1
 Ännu en avklädd Alvis.
Brookland museum. Ref. 1
 Info Peugeot voiture 1910.
Brookland museum. Ref. 1
 Peugeot var det näst äldsta bilmärket i världen som började tillverka bilar, första var ju Benz. Dock härstammar Peugeot redan från tiden 1810. Då tillverkade man fjädrar, sågar och det som var modernt på den tiden korsetter till kvinnorna. Ettore Bugatti gjorde sig känd 1910 genom att erbjuda licens tillverkning av en bilkonstruktion. Han gick ut till bl.a. Wanderer och Peugeot.
Brookland museum. Ref. 1
Info ERA.
Brookland museum. Ref. 1
ERA R10B. Engelsk nationalism under början av 30 talet tog sig uttryck i att man ville bygga en tävlingsbil som skulle återupprätta den Engelska äran på racerbanorna. Man hade inte vunnit någon större internationell tävling sedan Seagrave 1924 vann ett Grand Prix i Frankrike. Det fanns en rik Oxford ingenjör Humphrey Cook som brann av längtan att dra igång ett projekt. Nu skapades English Racing Automobiles, ERA. Denne Cook samlade runt sig Red Railton och Peter Birthon som konstruktörer och Raymond Mays som förare. 
Brookland museum. Ref. 1
 Elektriskt driven rekordbil.
Brookland museum. Ref. 1
 Info Lorraine Ditrich. 
Brookland museum. Ref. 1
 Lorriane-Dietrich var en bil och motor tillverkare som fanns mellan åren 1896 och 1935. Före 1896 tillverkade man järnvägs utrustning. Fabriker fanns bl.a. i franska Alsaac och Lorraine provinserna. 1902 tog Dietrich in en 21 år ung ingenjör som hette Ettore Bugatti. Han hade gjort sig känd som en bra bil och motorkonstruktör. Han tog fram en fyrcylinders bil med fyrväxlad växellåda på 25 hp. Bugatti fick dock inte bygga de biltyper han tyckte om så han slutade och började hos Mathis.
Brookland museum. Ref. 1
 Info Aston Martin.
Brookland museum. Ref. 1
Aston Martin Halford Special. 1923 insåg Major Frank Halford att flygmotorer hade en konstruktion som var långt bättre än den tidens bilmotorer. Halford tävlade med denna bil många gånger på Brooklands 1926 och även i British Grand Prix där han kom 4. Bilens konstruktion var avancerad för sin tid med 6 cylindrar, DOHC, två tändstift/cyl, dubbla magneter samt en turbo kompressor på avgasröret. Den kunde man dock inte hantera utan man bytte till en Roots kompressor. Bil och motor förstördes ca 1930 men byggdes upp igen av nuvarande ägare. 
Brookland museum. Ref. 1
 Info Riley.
Brookland museum. Ref. 1
 Brooklands Rileys var huvudsakligen tävlingsbilar för långlopp som de på Brooklands, Phoenix Park och Ulsters TT. Denna bil har en ombyggd kaross från fabriken samt anpassad vid Freddy Dixons verkstad för Pat Fairfield som tävlade med den. Bilen såldes och kördes sedermera av Mike Hawthorns far Leslie. Systerbilen vann Tysklands Grand Prix 1932. Notera också att det var Riley motorer som ERA började att omvandla till ERA bilens drivkälla.
Brookland museum. Ref. 1
 Förarplatsen på Riley.
Brookland museum. Ref. 1
 Troligen en tidig Alvis.

Andra museer i denna webbsida
Tillbaka

Museumlista
Adalen Bil MC museum
Arnold i Ramvik
Arsenalen pansarmuseum
Arvika bil mc museum
Assa museet Atvidaberg
AUDI Ingolstadt
Autoseum
Autostadt
Bildspel
Bilregister
Bugatti 2000
Bugatti 2018
Brooklands England
Beaulieu England
BMW
Bjorkenas mopedmuseum
Brosarp museistation
Bynanders Bil & MC
Chaparral bilmuseum
Duxford England
Dahlenmuseet Stenstorp
Enoch Thulin Landskrona
Eds Motorcykel museum
Falkopings MC museum
Flygvapenmuseum
Garagefynd Halsingl
Glasbruk
Grafors Samlingar
Grangesberg Nostalgi
Grangesberg Lokmuseum
Hannover Latzen Flygmuseum
Hassleholm fordonsmuseum
Hyttor o Jarnbruk
Haynes England
Hedemora MCmuseum
Holmgrens VW samling
Huskvarna Industrim
Hjorted Mopedmuseum
Harnosands Bilmuseum
Ivar Bil & MC museum
Karlskrona bilsportmuseum
Koping bilmuseum
Krylbo-Norberg jvg
Ladfynd Halsingland
Ladenburg
Malmkoping Militarmuseum
Mina Fordon
MotorTechnica
MC-Collection Sto
Malmo Tekniska
Mercedes Benz 2000
Mercedes Benz 2018
Motala museum
Munktells museum
Museumresan 2018
My ArtGlas samling
NSU 2018
Besok VM Otto Walz
Peugeot 2018
Porsche 2000
Porsche 2018
Regnsjo, SAF mfl bilar
Robothistoriska
Rydaholms bilmuseum
RossoBianco
Scania Industrimuseum
Skokloster museum
SSK-serien
SSK-ladbil
Surahammar MC
Soderhamn flygmuseum
Sinsheim 2000
Sinsheim 2018
Svedino bil museum
Sparreholm museum
Sagen Teknikmuseum
Storvik Prylmuseum
Svenska Ubatar
Tornblom collection
Torsong MC museum
Tekniska Stockholm
Torsby Fordonsmuseum
Teknik Farfars tid Helsing
Ullared bilmuseum
Utombordsmuseum Varb.
Volkswagen
Volvo Industrimuseum
Veteran rallyn
Veteranmarknader
Ziegenhagen

Andra sidor
Lumpen
Resor
Min släkt

Sveriges Järnvägsmuseum
Vasteras Flygmuseum
Hagfors Industrimuseum
Karlskrona Marina

Länkar till andra intressanta flygsidor
Duxford museum England Flygmuseum Sverige Hannover Latzen Flygmuseum
Sammanstallning från Sinsheim flyg del  Robot museum Sverige  Soderhamns Flygmuseum

Thulinrummet Landskrona Svedino Flygmuseum  Skokloster museum motorer

Bilder från följande ägare har använts i bjorns-story.se med vederbörligt tillstånd:
Referens 1: © Björn Bellander
bjorn.bellander(at)telia.com

 
Bäst i Internet Explorer 6.0 eller senare.
Bäst i upplösning min 1024x768. Min färger 256.
För video är Windows Media Player och Nero player provade.

© Copyright Björn Bellander 2006-